Wednesday, 5 April 2017

RAWAT ECZEMA AGAR KULIT KEMBALI SIHAT DAN CANTIK

Lama tak update kat sini...😀
Tahun lepas Akak ada bagitau yang Akak ni dulu ada eczema kan..

Akak start kena waktu sekolah menengah.. Tp masa tu belum tau yang itu adalah eczema.. Sebab jarang2 je kena..

Start keje, masa ni lah eczema semakin kronik sebab aircond buatkan kulit Akak jadi kering.. Dan eczema yang Akak kena tu jenis eczema kering.. Memang cepat sangat merebaknye.. Bila kering, gatal pun jangan cakap lah.. Memang tak tahan..

Pernah diberitahu seorang doktor ni, kalau nak kurangkan cuba pantang makan daging.. Makan sayur saja dalam masa 3 bulan.. Tak pasti setakat mana keberhasilan dia sebab Akak cuma dapat buat tak sampai sebulan pun.. Tak sanggup.. Hehee..

Akak pergi ke klinik pakar kulit dan diberitahu yang eczema ini tidak dapat disembuhkan sepenuhnya.. Tapi tak perlu risau.. Rawatan yang sistematik dapat meminimumkan kesan ekzema ni dan mengelakkan daripada terus merebak dan menjadi kronik..
Macam ni la eczema kat tangan Akak..
Kat kaki pun ada tau.. Lebih kurang macam ni lah..

Punca sebenar terjadinya eczema ni belum dikenalpasti..

Namun terdapat beberapa kajian yang dibuat, menyatakan antara faktor-faktor yang menjadi punca kepada eczema ini termasuklah:

⏺penggunaan sabun dan detergen
⏺keadaan cuaca yang panas
⏺kuat berpeluh
⏺alergik kepada alam persekitaran
⏺alergik bila memakai barang kemas
⏺alergik kepada fabrik pakaian yang tertentu
⏺berada dalam keadaan stress
⏺barang kosmetik yang tidak sesuai
⏺air berklorin tinggi

Selain mengelakkan punca pencetus ekzema diatas, boleh cuba lakukan rawatan berikut..

1. Kekalkan kelembapan kulit dengan menyapu krim atau losyen pelembap..
2. Pakai pakaian yang diperbuat daripada kapas, longgar dan lembut..
3. Gunakan sabun yang lembut atau sabun organik yang bebas pewangi, SLS, serta bahan kimia berbahaya..
4. Jika cuaca panas dan kering, gunakan humidifier..
5. Sentiasa pastikan kuku pendek untuk elakkan menggaru sampai berdarah..
6. Dapatkan rawatan di klinik ataupun hospital, dan biasanya doktor akan bagi krim dan ubat untuk mengurangkan simptom dan keradangan ekzema..
7. Ada kajian menunjukkan pengambilan probiotik dapat mencegah daripada serangan ekzema.. Makanan probiotik bertindak meningkatkan imuniti dan suasana dalam gastriontestinal yang mesra dan dapat melawan alergen..
Contoh makanan probiotik ialah yogurt, sup miso, keju lembut, kefir, tempe, jeruk masam..

Selain dari cara diatas, Akak amalkan supplement ni..


ESP:
Sumber protein soya tulen yang jadi asas pembinaan semua sel-sel dalam badan kita ni. Kurang protein menyebabkan sel susah nak membahagi, dan ia tak dapat zat yang cukup untuk berganda secara sihat.. Protein juga bantu kuatkan sistem imun kita..

Omega Guard:
Sumber omega 3 yang tulen, bersifat anti-inflamasi atau anti-radang.. Ia akan halang pembengkakan, gatal-gatal, dan memang akan kuatkan imun kita.. Bagus bagi makan Omega juga kalau ada anak yang menghidapi ekzema..

Vitamin C:
Vitamin antioksidan yang bertindak menguatkan sistem pertahanan tubuh kita melawan serangan alergen, patogen, kuman, virus, mikrob dan makhluk-makluk halus yang merosakkan sel badan kita.. Kulit akan lebih cantik, sihat, lembut dan lembap.

Herbal Blend:
Krim lembut berasaskan tumbuhan yang bebas steroid, paraben dan bahan kimia berbahaya ni membantu melegakan kegatalan dalam masa singkat.. Juga melembap dan melembutkan kulit.. Boleh digunakan bila-bila masa yang dirasakan perlu juga boleh digunakan sepanjang hari..

Ramai juga yang dah berhasil mengurangkan serangan eczema dengan set dari shaklee ni..


Dan sebenarnya untuk eczema ni ada beberapa set yang boleh di cadangkan..  Set yang di atas tu memang Akak amalkan sampai sekarang.. Alhamdulillah, memang mengurangkan kekerapan berlakunya eczema..
Dan asbab amalkan set ni jugak, asma Akak pun dah jarang menjengah..

InsyaAllah..
Siapa2 yang ada masalah yang sama boleh cuba dapatkan set ni dari Akak yer.. Bukan setakat nak menjual tapi nak kongsikan apa kebaikkan yang Akak rasa.. Biar sama2 rasa..



-Azian Hashim-
019-9939841
Pengedar Shaklee Malaysia
ID:1143610


Thursday, 1 December 2016

UBAH GAYA HIDUP SIHAT DENGAN SUPPLIMENT BEBAS BAHAN KIMIA.

Bukan setakat menjual je.. Kalau boleh nak ubah semua kepada gaya hidup yang sihat..

|Makan supplement dah bagus dah tapi junk food tetap ambik hari2 jugak.. Tak berhasil jugak la gaya hidup sihatnya..
Pakai pulak barangan yg banyak chemical atau bahan yg terlarang..|

Try hidup sihat dengan Shaklee..

Haaa.. Boleh ke?.. Boleh je..

Sebelum Akak kenal Shaklee, mane pandai nak jaga2 makan ni.. Main taram je.. Semua makanan nak bedal.. Dengan Shaklee lah Akak belajar sikit2 untuk hidup lebih sihat..

Nak tau tak?..
Shaklee sebenarnya adalah sebuah company yg menjaga kelestarian dunia untuk generasi depan.. Bukannya semata-mata jual vitamin..

Pemilihan bahan2 mentah pula dari ladang2 yg mengamalkan penanaman secara organik.. Tanpa gunakan pestisid herbisid gmo etc.. Bila ladang organik, semestinya dorang gunakan cara semulajadi untuk singkirkan perosak.. Bukan saja selamatkan kita dari termakan benda2 racun yg tak disedari, tapi jugak jaga populasi haiwan2.. Bukan setakat haiwan perosak je yg mati kalau guna racun ni, semua yg berdekatan pun terkesan tau..

Nak tau lagik?..
Ikan2 untuk Omega Guard tu, Shaklee gunakan satelit untuk tangkap tau.. Dan dapat approval dari Friends of The Sea yg menjaga populasi  ikan2 sedunia..

Bila angkasawan naik ke angkasa, dia nampak yg bumi ni dah berada dalam kerosakan.. Bumi dah tenat..

Sebab tu kena ubah..
Jom sama2.. Pelan2 kita tukar ye..

Contohlah ye:..
Tukar bahan pencuci kepada produk pencuci home care Shaklee.. Tanpa bahan kimia bahaya, tak merosakkan badan dan tak meninggalkan bahan kimia pada alam sekitar..

Nak produk lain pun boleh.. Sebab produk Shaklee semua bebas  bahan kimia terlarang.. :-)

AzianHashim/019-9939841
Sid 1143610
#stunamishaklee
#lifeamazing

Wednesday, 30 November 2016

BEST SANGAT KE SHAKLEE?

Ramai yg tanya Akak..
Kenapa Pilih Shaklee?..
Ni... Akak bagitau ye..

Sebabnya..
Akak dah rasa akan effect dia.. Dan.. Akak dapat ni..

-Dari eczema yg kronik, sekarang dah tenggelam timbul.. segan2 dah nak muncul..
-Dari alahan tangan terhadap sabun, sekarang dah bebas.. Dah boleh basuh baju tanpa pakai sarung tangan..
-Dari asthma yg tiap kali cuaca sejuk dia datang, sekarang dah jarang2..
-Best sekali, dekat setahun serangan migrain tak menjengah..

Yang bestnya lagi..

Disebabkan adanya jaminan halal dan diluluskan oleh KKM. 100% semulajadi, sentiasa selamat, berkesan dan mesra alam.

Dapat pulak bermacam2 insentif dan bonus berserta income infinity.. selagi kita buat, selagi tu lah duit akan masuk.. Best?..

Ikatan ukhwah yg sangat2 best.. upline/sideline yg sangat2 support each other.. Tambah dengan nasihat dan teguran kearah perbaiki diri dan dekatkan pada Sang Pencipta..

Bezanya dari yang lain...

Dapat tau pulak ia satu2nya syarikat yg produknya punyai LANDMARK STUDY.. yg resultnya tak kira buruk atau baik akan di publish.. laaagilah jatuh hati.. ada tak syarikat lain yg buat?..

Targetnya..

Akak nak bantu lebih ramai orang untuk capai kesihatan yang optimum.. Disamping dapat jana pendapatan jugak..

Lagikan....

Tak banyak pun guna modal.. Tak sampai beratus-ratus pun.. Tak perlu pulak nak simpan stok yg banyak2.. Ala2 dropship je..

Jom..
Sama2 upgrade diri, upgrade kesihatan, upgrade pendapatan.. Nak join?.. Whatsapp Akak ye..

AzianHashim/019-9939841
Sid 1143610
#stunamishaklee
#lifeamazing
#shakleeeffect

Tuesday, 29 November 2016

CARA MUDAH ELAK KENCING MANIS

Kencing manis atau Diabetes punyai perkaitan yg kuat dalam keluarga..

Tiba2 pulak hati ni terdetik risau dengan penyakit yg satu ni..

Sebabnya..

Akak salah seorang yg berisiko penyakit diabetes akibat dari sejarah keluarga..

Jadi, untuk elak diri dari terkenanya diabetes, wajiblah Akak jaga makan.. Kebetulan Akak memang tidak gemarkan sangat makanan2 yg terlalu manis..(1 kelebihan disitu :-) )

Selain tu, Akak kena pastikan lemak terutamanya di bahagian tengah badan tidak berlebihan.. Sebab, bila ada gula yg berlebihan dalam darah akan 'dibuang' oleh insulin ke dalam hati yg kemudiannye bertukar jadi lemak.. Lemak2 ni pulak mudah tersimpan di pertengahan badan (perut dan pinggang)..

Haaa.. Sape2 yg rasa lilitan pinggang dah terlebih tu berhati-hati ye.. Kemungkinan tu ada..

Kena bersenam jugak.. Tak dapat banyak, sikit2 pun takpe.. Dapat jugak tingkatkan kesihatan kan..

Satu lagi, kena elakkan diri dari tekanan dan stress jugak.. Tekanan/stress akan tingkatkan kortisol.. Ini akan sebabkan insulin tidak dapat digunakan dalam badan..

Pendek kata, jaga pemakanan dan amalkan gaya hidup yang sihat.

Tambah..

Akak sememangnya amalkan pemakanan supplement.. Bukan hanya elakkan diabetes tapi juga dapat mengawal berat akak dari berlebihan dan meningkatkan kesihatan..

Kesihatan diri adalah anugerah yg wajib saya jaga.. Kamu semua pun sama..

**Nak dapatkan supplement shaklee, boleh cari Akak..

AzianHashim/019-9939841
#stunamishaklee
#lifeamazing
#shakleeeffect

Sunday, 27 November 2016

HILANG PELAT DAN ASTHMA DENGAN OMEGA 3

Selalu batuk di malam hari, dan membuatkan dia susah tidur..
Bunyi nafas pula seakan-akan semput..
Hampir saja dia di diagnosis oleh doktor permulaan bagi penyakit asthma..
Juga dibekalkan oleh doktor dengan Prednisalone..

Risau akan keadaannya tu, Ibu berikan dia #OmegaGuard.. Tinggi kandungan omega, EPA, DHA..
Alhamdulillah.. Sangat2 membantu tau..

Sekarang hampir2 tiada lagi kedengaran bunyi batuk di malam hari..
Dan jikalau adapun pada malam2 yg sejukkk sangat2..
Prednisalone pun dah tak perlu bagi..

Sebelum tu, AdamDanial ni punyai masalah kepelatan sikit..>_<
Alhamdulillah, sekarang dah tiada.. Cakap pun dah lancar dan laju je sampaikan Ibu pun terkadang tu tak dapat nak tangkap ape yg dia cakap.. Terlampau laju.. :-P
Cakap pun banyak.. Macam bertih jagung.. :-)

Ibu mana yg tak gembira kan bila tengok anak yg semakin membaik kan..
Mula2 bagi dia makan memang susah.. Sekarang ni  dah terlebih suka pulak.. Sampaikan kena bersorok.. >_<

ANTARA KEBAIKKAN MINYAK IKAN BUAT KANAK-KANAK..

>> Membantu dalam perkembangan kanak2.. Ini kerana mengambil omega 3 lebih awal ternyata menCERGASkan OTAK.
>> Membantu merawat ECZEMA kanak-kanak dari dalam.. Ianya mengelakkan dari timbul semula.
>> Bantu meningkatkan sistem IMUNISASI kanak2. Merawat DEMAM, SELSEMA dan BATUK (omega 3 bertindak menghangatkan badan).
>> Punyai sifat anti radang dan anti inflamasi.. Berkesan dalam mengurangkan serangan ASTHMA pada kanak2 dan dapat mengurangkan penggunaan inhaler.
>> Kanak2 akan jadi lebih cergas dan AKTIF serta membantu meningkatkan FOKUS pembelajaran kanak.

Nak dapatkan minyak ikan?.. dapatkan yg terbaik dunia dan lebih kandungan omega 3 nya..

Azian Hashim/019-9939841
Pengedar Sah Shaklee
#stunamishaklee
#lifeamazing
#shakleeeffect
#landmarkstudy
#2wave

PENTING KE LANDMARK STUDY?

Lamanye tak berupdate..

Haritu ade bagitau yg Akak amalkan pengambilan vitamin kan.. Tapi mesti ada yg tertanya kenapa mesti Shaklee.. ini sebab dia..
--------------------------------

-Tak berkesan..
-Berkesan tapi ada kesan sampingan..
-Berkesan tanpa kesan sampingan..

Mana yang menjadi pilihan?.
Rasa2 semua akan pilih berkesan tanpa kesan sampingan.. betul?..

Lagipun tujuan kita makan supplement adalah untuk sihat dan hidup gembira sampai ke hari tua kan..

Sebab tu penting bagi kita Landmark Study untuk sesuatu produk.. dilakukan oleh pihak ketiga untuk buktikan keberkesanan supplement dalam jangkamasa panjang dan..

Shaklee ada Landmark Study ni..

Penyakit ni kalau dia nak jadi bukan dalam sehari.. ambik masa 10-30 tahun juga baru muncul.. senyap bertahun2 dalam badan sedar2 dah tahap kritikal..

Lagi satu, pemakanan dan gaya hidup pun boleh menyumbang kepada terjadinya penyakit tau.. makanlah banyak mana pun supplement tapi kalau  amalkan pemakanan dan gaya hidup yg salah pun tak berguna..

Jadi.. pilih supplement yang betul terjamin keberkesanan, ada Landmark Study macam Shaklee serta jaga pemakanan dan gaya hidup anda untuk kesihatan yang berpanjangan..

Kongsi rasa <3
AzianHashim/019-9939841
#stunamishaklee
#landmarkstudy
#shakleeeffect
#lifeamazing

Tuesday, 18 October 2016

BADAN TAK CUKUP NUTRISI MUDAH DISERANG PENYAKIT

Assalamu'alaikum..
Hai..

Dekat sebulan terbiar kosong..
Harini nak kongsi sikit..

Dulu...

ECZEMA, ASTHMA, ALERGIK, GASTRIK, MIGRAINE.

Semua tu, Akak alami..

Nampak sangat sistem imun tak kuat kan.. banyak benor penyakitnya..

Ingat lagi time keje dulu(sekarang keje jugak tapi dari rumah je :-) ) tiap2 bulan muka ni la yg akan ke HR department untuk dapatkan slip ke klinik panel.. tiap2 bulan kot.. mana mampu nak ke klinik swasta masa tu..

Asthma pulak paling teruk kena masa mengandungkan si AdamDanial.. memang tak tido la malam tu.. siangnya tu memang ke Emergency Room la.. 2 kali neb pun tak jalan.. lastnya 2 kali cucuk masuk ubat..

Migrain pulak kalau sekali kena sampai hantuk2 la kepala kat dinding.. Panadol tu memang tak jalan.. nak Caffegot jugak.. paling2 tak pun Ponstant tu 3-4 bj..

Alhamdulillah...

Sejak amalkan supplement, alahan sabun basuh dah tiada, eczema pun dh hampir nak sembuh, asthma pun dah jarang2, gastrik pulak dah dua tahun tak kena.. dan migraine pun dah dua tahun jugak tak menyerang.. demam pun dah jarang2 singgah..

Siapa yg tak seronok bila kesihatan badan sendiri dah makin membaik kan.. siapa lagi nak jaga kalau bukan diri sendiri..

Kena jaga kesihatan diri sendiri dulu baru boleh jaga kesihatan orang lain.. betul?..

Badan bila tak cukup nutrisi memang mudah dapat sakit kan.. buktinya bila Akak amalkan saja supplement, Alhamdulillah sakit 3-4 jenis tu dah berkurangan..

Nutrisi/supplement pun kena la pilih yang betul2 selamat dan berkesan kan.. Akak, pilih Shaklee.. Selamat, berkesan dan mesra alam..

Nak tau supplement apa yang Akak makan?.. tunggu ye.. nanti Akak cerita lain.. tak sabar nak tau boleh whatsApp Akak.. :-)

Azian Hashim
019-9939841
Pengamal dan Pengedar Shaklee ID 1143610